Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Ουτοπικός Μικρόκοσμος


Ουτοπία μια λέξη ,λίγο πολύ, γνωστή σε όλους μας, ίσως την έχουμε ακούσει  από φιλόσοφους, συγγραφείς ,ποιητές ακόμα και από πολιτικούς!Ουτοπία λοιπόν  σημαίνει μια τέλεια κοινωνία!Την έχετε ονειρευτεί ποτέ;
Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πως θα ήταν να ζούσαμε σε μια ουτοπική κοινωνία;
Έχετε σκεφτεί αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια κοινωνία;
Η μήπως σας αφήνει παντελώς αδιάφορους;Εγώ την σκέφτομαι πολλές φορές, θα ήταν ωραία να ζούσαμε σε ένα τέτοιο μέρος  και ως ονειροπόλος και ένας μικρός επαναστάτης κάθισα να την αναλύσω λίγο(με την ελπίδα πως υπάρχει ένας τρόπος να υλοποιηθεί )! Θεωρητικά αυτή η κοινωνία μπορεί να υπάρξει! Ίσως να μπορούσε να υπάρξει και πρακτικά- αν δεν απευθυνόταν σε κοινωνία ανθρώπων! 
Το πράγμα λοιπόν κολλάει σε εμάς τους ανθρώπους τους απλούς, εμάς τους κοινούς και πολλές φορές  στους ηγέτες που τυφλώνονται από την εξουσία!Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμα και τα πιο βασικά! 
Είναι σαν να την θεωρούμε κάτι που δεν μας αξίζει! Όλοι οι φιλόσοφοι που έγραψαν και μίλησαν για ουτοπίες απλά δεν είχαν σκεφτεί τους ανθρώπους! Δεν είχαν σκεφτεί τον εγωισμό  που έχουμε, το πόσο εύκολα μας τυφλώνει το χρήμα και η εξουσία! Δεν είχαν σκεφτεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων απλά πάει όπου και η μάζα!Δεν είχαν σκεφτεί τις προκαταλήψεις και της φοβίες που κουβαλάμε!
Και το πιο σημαντικό- κάτι που το έβλεπαν  και ξέχασαν να το λάβουν υπόψιν τους- : οι άνθρωποι πιο εύκολα μισούν από ότι αγαπάνε! Υπάρχει όμως τρόπος να πραγματωθεί η ουτοπία! Εάν αλλάξουμε τους εαυτούς μας - και εγώ μέσα δεν με βγάζω απέξω- εάν πάψουμε να μισούμε και αρχίσουμε να αγαπάμε, θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ( είναι το πιο εύκολο από όσα ανάφερα)! 
Αλλά είναι αδύνατον!Κάθε μέρα τα παραπάνω γίνονται και πιο ισχυρά! Ο αριθμός όσων είναι πρόθυμοι να κάνουν μια προσπάθεια είναι μηδαμινός! 
Και ο αριθμός όσων θα είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο είναι ακόμα πιο μικρός!Μην απογοητεύεστε και μην πάψετε να προσπαθείτε για να υπάρξει. Ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί ποτέ, εσείς προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα γνωρίσετε ένα ουτοπικό μικρόκοσμο μέσα σας! Γιατί δεν έχει σημασία αν τα τριαντάφυλλα στο τέλος του δάσους είναι μαραμένα! Με τα άλλα μικρότερα λουλούδια που μάζεψα στο δρόμο έκανα μια εξίσου όμορφη ανθοδέσμη! (Το αφήνω πάνω σας με ποια έννοια θα το εκλάβετε.
2 σχόλια:

  1. εγώ θα προτιμήσω να ζω τη δική μου ουτοπία, γιατί όσο αισιόδοξη κι αν είμαι, δεν τρέφω ψευδαισθήσεις για την αλλαγή των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι πάνω στον καθένα, μα επιλέγοντας να ζήσετε έστω και την δική σας ουτοπία, σίγουρα θα το περάσετε και σε άλλους,είναι ένας κρίκος προς την κοινωνική ουτοπία

      Διαγραφή